Dlaczego fabryczne radio samo się ścisza...??

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawelski
    Drive
    • 2006
    • 74
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Nexus6
    Zamieszczone przez lec
    Az szkoda ze kubelków nie ma
    to masz farta że nie zrobiliśmy "test drive'a" w sobote, bo wywalałbyś tapicerkę na poczekaniu :diabelski_usmiech

i cale szczescie! skarbonka od Octavii swieci teraz pustkami a jeszcze poczestowalbys mnie probkami swojego audio i engine i bym wracal do domu pociągiem :P
    była octa jest bora.. 1.9 TDI AJM
    a teraz... znowu octa ;-)
  • Pablo28
    Drive
    • 2005
    • 63

Mam w swojej czeszce zamontowane fabryczne radio z odtwarzaczem kaset (nie znalazłem oznaczenia cóż za model dokładniej to jest, ma sterowanie zmieniarka, RDS i ogólnie jak na mój gust całkiem wypaśne jest) i zmieniarką CD. Zauważyłem, że jeśli czasem przyjdzie mi ochota posłuchać sobie ciut głośniej muzyki (niezależnie od tego czy radio, CD czy kaseta) i podkręcę je w okolice 30 - 35 na potencjometrze, to radio samo po chwili, a zwłaszcza po mocniejszym uderzeniu basów ścisza sie do określonego poziomu i dalsze podkręcenie nie daje żadnego efektu. Myślę że może to być jakiś układzik chroniący głośniki, lub po prostu koniec mocy sprzętu.... Choć z drugiej strony z początku daje się podciągnąć głośność duuużo wyżej... Czy ktoś może to wytłumaczyć? Ze mnie żaden elektronik niestety
    Octavia 1.9TDI combi 2001 black (tuned by Skoda)
    Impreza WRX 2003 rally blue (tuned by Motherfucker's Tuning Team)

Komentarz

• Czader
      Ambiente
      • 2005
      • 145

Mialem cos podobnego w oryginalnym radio w Focusie - jest to funkcja ktora po wykryciu znieksztalcen zaczyna najpierw obnizac basy a jak nie pomaga to glosnosc az do zaniku znieksztalcen - nawet fajnie to dzialalo i nie wylaczalem tego a dalos ie wylaczyc w menu. Jak jest w Skodzie to nie wiem bo teraz w octavii mam nieoryginalne ale moze tez sie da gdzies wylaczyc to sie w focusie nazywalo chyba AVC czy AVL Auto Volume Control (Level) ....
      Czader

OCTA COMBI 2003 ALH

Komentarz

• daneczek76
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 3642
        • Toyota

oby to było to co pisze Czader, jesli nie to:

Pablo28, witam ziomala powiem ci co było umnie poprostu kabelek który się podłancza do telefonu w radiu jak był zaduży bas albo na wybojach dotykał do masy i wtedzy się ściszało radyjko pewnie myslało że ktos dzwoni .

Lub drugie wyjscie jesli jak jest zimne napoczatku jest dobrz po wejściu do samochody a po chwili słuchania tak się dzieje to może się przegrzewac kość mocy i w tedy mamy taki efekt spróbój je wyciągnąc i sprawdzić jak się zachowuje gdy ma troche przestrzeni życiowej
        [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Pablo28
          Drive
          • 2005
          • 63

Strzała Daneczek76 i Czader,
          No właśnie raczej najbardziej pod to wszystko podchodzi teoria Czadera, bo radio się ścisza, ale pozostaje na dość głośnym poziomie (około 28), nie ścisza się absolutnie do końca... Tak samo jest na radiu gorącym i na zimniuśkim, kombinowałem już. Luźny kabel do podłączenia fona też odpada, bo mam zainstalowany od nowości oryginalny zestaw głośnomówiący Nokii do 6310 i ten smiga jak burza, wyłącza radio za każdym razem jak należy i włącza po zakończeniu rozmowy. Kombinowałem z poszukiwaniem takowej lub podobnej funkcji w radiu jak pisał Czader, ale nic a nic nie znalazłem... Pozyjemy, zobaczymy, może jeszcze coś przyjdzie chłopakom do głowy
          Octavia 1.9TDI combi 2001 black (tuned by Skoda)
          Impreza WRX 2003 rally blue (tuned by Motherfucker's Tuning Team)

Komentarz

• pyza99
            Rider
            • 2005
            • 467

Zamieszczone przez Pablo28
            podkręcę je w okolice 30 - 35 na potencjometrze, to radio samo po chwili, a zwłaszcza po mocniejszym uderzeniu basów ścisza sie do określonego poziomu
            mam dokładnie to samo,za cholere nie wiem o co chodzi :? ale mysle ze to zabezpieczenie... a kabel od telefonu mam odłaczony,na poczatku myslalem ze to przez niego :?
            były:
            L&K Combi 1.9 Ahf 2001r - ehhhhh
            Passat Combi highline 1.8T Awt 2001r
            jest:
            Golf highline 3d 1.9 Asz 2001r

Komentarz

• DirtyBoyz
              Classic
              • 2014
              • 11

Re: Dlaczego fabryczne radio samo się ścisza...??

Zamieszczone przez Pablo28
              Mam w swojej czeszce zamontowane fabryczne radio z odtwarzaczem kaset (nie znalazłem oznaczenia cóż za model dokładniej to jest, ma sterowanie zmieniarka, RDS i ogólnie jak na mój gust całkiem wypaśne jest) i zmieniarką CD. Zauważyłem, że jeśli czasem przyjdzie mi ochota posłuchać sobie ciut głośniej muzyki (niezależnie od tego czy radio, CD czy kaseta) i podkręcę je w okolice 30 - 35 na potencjometrze, to radio samo po chwili, a zwłaszcza po mocniejszym uderzeniu basów ścisza sie do określonego poziomu i dalsze podkręcenie nie daje żadnego efektu. Myślę że może to być jakiś układzik chroniący głośniki, lub po prostu koniec mocy sprzętu.... Choć z drugiej strony z początku daje się podciągnąć głośność duuużo wyżej... Czy ktoś może to wytłumaczyć? Ze mnie żaden elektronik niestety
              I co dotarłeś do tego dlaczego tak się dzieje? Bo mam to samo... Zauważyłem po zmianie naglośnienia :x Da się to wyłączyć jak to zabezpieczenie?

Komentarz

Pracuję...